Het chemiebedrijf BASF heeft op de Marketplace of Innovation in maart van dit jaar de verwachting uitgesproken dat de productie van OLED’s met fosforescerende kunststoffen tegen het eind van 2014 op gang zal komen. Deze nieuwe generatie van OLED-displays zal nog minder energie gebruiken en daardoor milieuvriendelijker zijn en geschikt zijn voor nog meer toepassingen.

OLED

De afkorting OLED staat voor Organic Light Emitting Diode (ofwel organische lichtemitterende diode) en het is een energiezuinige technologie die vooral geschikt is voor gebruik in displays. De technologie verbruikt minder energie dan bijvoorbeeld technologieën als LCD en LED, mede doordat er geen achtergrondverlichting benodigd is. OLED-displays zijn bovendien erg flexibel, het contrast en de scherpte van het beeld zijn hoog en de kijkenhoeken zijn bovendien erg groot.

oled-process

How Stuff Works “OLED light”

Toepassingen

We kennen OLED op dit moment vooral dankzij het Koreaanse elektronicaconcern Samsung. Samsung heeft een aantal smartphones, waaronder de Galaxy S-serie en Galaxy Note-serie, op de markt gebracht met zogenaamde AMOLED-displays. Dit zijn displays die gebruik maken van fluorescerende polymeren en daardoor wat minder energiezuinig zijn. De displays laten met een zeer scherpe weergave en hoog contrast echter wel goed zien waar OLED toe in staat is.

Daarnaast lijkt de technologie ook langzaam maar zeker door te dringen tot de huiskamer. Zowel Samsung als LG heeft afgelopen zomer zijn eerste OLED-tv op de markt gebracht en hoewel deze apparaten op dit moment nog vrijwel onbetaalbaar zijn, zullen de prijzen in de nabije toekomst naar verwachting dalen. OLED heeft dus niet alleen potentieel voor kleine displays, maar kan ook voor grotere schermen worden gebruikt.

En wanneer die grote schermen echt groot worden, dan kan OLED ook steeds vaker worden gebruikt voor toepassingen als verlichting en lichtreclame op gebouwen. Vooral in grote steden zijn vaak enorme hoeveelheden verlichting en lichtreclame op gebouwen te vinden en dat kost stroom, veel stroom. Door gebruik te maken van de nieuwe OLED-technologie voor deze lichtreclame, kan het stroomverbruik drastisch worden teruggebracht en zal er dus ook minder CO2 worden uitgestoten.

Fosforescerende OLED’s

oled_01Als BASF het bij het rechte eind heeft en de eerste fosforescerende OLED’s inderdaad eind 2014 in productie zullen gaan, dan zullen in eerste instantie vooral smartphone- en tabletgebruikers daarvan profiteren. De apparaten verbruiken minders stroom en ze kunnen dus langer worden gebruik op een enkele batterijlading en er wordt geld bespaard.

Mensen die op een zeer energiezuinige TV wachten zullen iets langer moeten wachten, naar verwachting zullen de eerste TV’s met de nieuwe technologie in 2016 of 2017 op de markt verschijnen. De prijzen voor grote displays zullen op dat moment echter waarschijnlijk nog erg hoog zijn, waardoor het waarschijnlijk is dat de TV’s niet direct op grote schaal worden geadopteerd in Nederland.