Voor veel iPhone eigenaren is het ondertussen de normaalste zaak van de wereld geworden, het meenemen van een powerbank of extra oplaadhoestje zodat je nooit met een lege telefoon komt te zitten. Maar wat je voor energie meeneemt lever je qua ruimte en gemak helaas in. Menig powerbank of oplaadhoes neemt vaak net wat teveel ruimte in beslag terwijl heel de grap van mobiele telefoons ooit was dat ze ‘mobiel’ zouden zijn en dus gemakkelijk mee te nemen.

Gelukkig dacht ontwerper Tsung Chih-Hsien uit Singapore hier hetzelfde over en kwam na wat denkwerk met het Mini-Power concept aanzetten waarvoor hij een Red Dot Design Award wist binnen te slepen. Mini-Power is een kleine batterij voor je iPhone die verpakt is in de vorm van een klein pilletje. Met de pilletjes kun je respectievelijk de accuduur van je iPhone met 2, 4 of 6 uur verlengen zonder dat je in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn.

Met normaal gebruik komen de meeste iPhone 6 eigenaren de dag nog net door. Een iPhone die ‘s ochtends 100% is opgeladen heeft na een gemiddelde dag tegen een uur of 10 ‘s avonds nog ongeveer 20% van de batterij over. Maar zodra je net wat meer muziek luistert of net wat vaker spelletje speelt of video’s bekijkt wordt het al gauw een stuk lastiger om een volle dag met een batterij te doen.

kenmerken batterij iphone 6

Foto: Kenmerken iPhone 6 batterij. Klik hier voor alle specificaties

Het kleinste energie pilletje zorgt volgens Tsung Chih voor een extra 2 uur voor je iPhone terwijl de grootste variant 6 extra uren biedt. Als een gemiddelde gebruiker ongeveer 20 uur met een volle accu kan doen dan zou een energie pil van 6 uur ongeveer 30% extra batterijduur op moeten leveren. Het kleinste pilletje zou dan goed zijn voor een extra 10%.

minipower-varianten

Wat Mini-Power zo anders maakt dan andere extra oplaad methodes is het ontwerp en het idee erachter. De verpakking is namelijk gemaakt van biologisch afbreekbaar karton in plaats van hard plastic wat voor de meeste batterijen wordt gebruikt. Hierdoor zijn de energiepilletjes een stuk milieuvriendelijker dan conventionele powerbanks.

Door gebruik te maken van biologisch afbreekbaar karton in plaats van plastic wordt niet alleen de productiemethode milieuvriendelijker (er komt geen aardolie bij kijken) maar ook het verwerkingsproces nadat de pilletjes zijn gebruikt. Het idee is dat alle lege energie pillen uiteindelijk worden ingezameld in de winkel waar ze weer worden opgeladen en in een nieuwe verpakking worden gestopt. Het is dus niet nodig om oude plastic verpakkingen van andere producten te halen, deze te recyclen door middel van een ingewikkeld (en duur) proces en ze daarna weer te gebruiken in nieuwe producten.

minipower-2h-300x300

De enige ‘maar’ aan het verhaal is natuurlijk dat de batterij in het pilletje (nog) niet biologisch afbreekbaar is. Tsung lost dit probleem op door de pilletjes in verpakkingen van 10 stuks te verkopen en als ze allemaal op zijn kun je ze bij dezelfde winkel weer inruilen voor statiegeld.

Mini-Power is momenteel nog niet meer dan een slim concept, maar er wordt door verschillende fabrikanten gekeken naar een mogelijke realisatie van het project.