Groene stroom, wat is het eigenlijk? Groene stroom  is energie die opgewerkt is met behulp van onuitputtelijke bronnen zoals zon, wind, waterkracht, biomassa en warmtekracht. Alle energieleveranciers zeggen dat ze bijdragen aan een schonere en duurzame wereld door middel van het aanbieden van groene stroom maar is dit ook daadwerkelijk zo? Er zit namelijk een groot verschil tussen echt groene stroom en grijze stroom die ‘groen’ is gemaakt.

Eind 2014 heeft ontwikkelingsorganisatie Hivos onderzoek gedaan naar de aanbieders van groene stroom. In het thema duurzaam ondernemen is het voor bedrijven belangrijk welke stroom zij afnemen. Er bestaan grote verschillen tussen de producten die energiebedrijven en stroomproducenten aanbieden.Energieleveranciers zouden meer inzicht moeten geven in de samenstelling van de groene stroomproducten.

Veel bedrijven zijn niet op de hoogte van het uitgebreide aanbod van veel energieleveranciers. Juist deze niet-standaardproducten bieden bedrijven een kans zich te onderscheiden als duurzaam bedrijf.-Marieke Kragten, Hivos

Uit het onderzoek blijkt dat Eneco het meest duurzaam is van de grote energieleveranciers. Daarnaast scoren de kleine bedrijven Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent een hoge score op duurzaamheid.

‘Vergroende energie’

In Nederland is er meer vraag naar groene stroom dan er kan worden opgewekt. in Noorwegen produceert alleen maar echte groene stroom door middel van de waterkrachtcentrales. Energieleveranciers krijgen hierdoor certificaten die aantonen dat de stroom die zij aanbieden echt groen is. In Noorwegen is de stroom al 80 jaar groen. Hierdoor is daar geen behoefte aan deze certificaten en worden deze verkocht aan Nederlandse energieleveranciers. De stroom die zij dus aanbieden is ‘groen gemaakt’ door de certificaten.

infographic