Niet alleen op de weg zijn er nog stappen te zetten op het gebied van milieuvriendelijkheid, ook het openbaar vervoer kan groener. De Nederlandse Spoorwegen, de grootste openbare vervoerder in Nederland, werkt hieraan mee. Klimaatneutraal reizen met de NS moet in 2018 een feit zijn.

 1,4 TWh

De NS heeft een contract met energieleverancier Eneco afgesloten, die als winnaar uit een aanbesteding voor het nieuwe stroomcontract uit de bus kwam. De NS heeft het contract afgesloten namens alle vervoerders in Nederland, maar is verreweg zelf ook de grootste afnemer, met maar liefst 1,2 TWh. 0,2 TWh wordt gebruikt door andere vervoersbedrijven. De jaarlijks benodigde 1,4 TWh is vergelijkbaar met het stroomverbruik van alle Amsterdamse huishoudens. Vanaf 2018 rijdt de trein volledig groen. In 2015 rijdt eerst nog 50% procent van de treinen op groene stroom. Reizigers hebben vanaf 2018 dus eindelijk de mogelijkheid om volledig groen te reizen. Dit is belangrijk, omdat uit onderzoek van de NS bleek dat 8 van de 10 treinreizigers het belangrijk vindt om duurzaam te reizen.

 Nieuwe groene stroom

De stroom die de NS gaat gebruiken, is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik worden genomen in Nederland, Duitsland, België, Noorwegen en Zweden. De helft van de stroom komt uit Nederland en de andere helft uit het buitenland.

Het gebruik van groene stroom draagt bij aan het steeds meer besparen van energie door spoorwegvervoerders. Het energiegebruik door de NS is sinds 2005 met 30% gedaald.