Energie prestatie advies vergelijken.Als consument of klein bedrijf mag je in Nederland zelf bepalen van welke energiemaatschappij je gas en elektriciteit afneemt. Maar waar moet je precies op letten? En, hoe zit het met prijzen, algemene voorwaarden en opzegtermijnen?

Weet wat je jaarverbruik is

Je kunt energiebedrijven pas goed met elkaar vergelijken als je weet wat je per jaar verbruikt. Daar kom je achter door contact op te nemen met je leverancier en een overzicht aan te vragen. Deze ontvangen consumenten ook eens per jaar per post.

Heeft de energiemaatschappij een vergunning?

Als je energieleveranciers met elkaar gaat vergelijken, moet je er goed op letten dat deze over een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) beschikken.

Vergelijk!

Je kunt de energiemaatschappijen vergelijken op de volgende punten:

 1. Soort contract

  Je kunt een contract voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd afsluiten. Als je een contract voor bepaalde tijd afsluit, dan moet je meestal een boete betalen als je eerder wilt opzeggen dan de afgesproken datum. Je kunt dit terugvinden in je contract en algemene voorwaarden.

 2. Algemene voorwaarden

  De algemene voorwaarden kunnen per energiebedrijf nogal verschillen. Waar je op moet letten: krijg je een boete als je een keer niet op tijd betaalt? Hoe kun je betalen en wat zijn de kosten? Wat gebeurt er aan het eind van de looptijd van je overeenkomst? Wordt er dan automatisch verlengd?

 3. Prijs

  Aanbiedingen kunnen heel verschillend zijn. Je betaalt altijd voor vaste kosten en die zijn afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Er zijn energiemaatschappijen die een vast hoog bedrag per maand rekenen, maar een lage prijs voor het verbruik. Als je veel energie verbruikt, kan dat voordelig zijn. Je moet dus niet alleen kijken naar de prijs per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten.

 4. Korting

  Een energiebedrijf werkt graag met kortingen. Maar waar krijg je precies korting voor? Meestal geldt de korting alleen voor de leveringskosten en niet voor de transportkosten. Lees altijd goed de voorwaarden die bij een aanbieding horen.

 5. Bepaal of je voor een prijsgarantie wilt gaan

  Ga je voor een prijsgarantie, dan ga je een contract aan voor bepaalde tijd met een vaste prijs. Als de energie goedkoper wordt, profiteer je daar niet van. Ga je voor een variabele prijs, kijk dan goed wat de verwachtingen voor de energieprijs zijn. Veel energieprijzen verhogen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven.

 6. Service

  De kwaliteit van dienstverlening verschilt nogal per energiemaatschappij. Veel van de aanbieders vinden korte lijnen en persoonlijk contact belangrijk, andere gaan vooral voor een lage prijs. Bepaal wat je zelf belangrijk vindt.

De prijsvergelijkers

Eenmaal je keuze bepaald, dan kun je in Nederland vrij gemakkelijk overstappen: dat mag zo vaak en wanneer je wilt. Zo kun je honderden euro’s op je energierekening besparen.

Zonne-energie