De jaarlijkse energierekening is voor veel consumenten weer een aanleiding om te kijken naar manieren om deze omlaag te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld beter letten op je energieverbruik of besparen door met behulp van zonnepanelen zelf energie op te wekken.

Een andere mogelijkheid is om te gaan zoeken naar een andere energieleverancier. Op dat vlak is de laatste jaren een trend ontstaan om via collectieven gezamenlijk energie in te kopen. Het idee erachter is dat men als collectief een betere onderhandelingspositie heeft en dus zo een betere prijs kan afdwingen. Een logische gedachte, maar levert dit in de praktijk ook altijd de beste deal op?

Verrassend onderzoek naar collectief energie inkopen

RTL Z, de economische nieuwstak van RTL, vroeg zich hetzelfde af en liet daarom een onderzoek uitvoeren naar deze energiecollectieven. De uitkomst was anders dan men in eerste instantie zou denken, want in 7 van de 8 gevallen blijkt collectief energie inkopen niet de laagste prijs op te leveren.

Om dit te onderzoeken werd er gekeken naar de resultaten van 8 energieveilingen. Hier boden ook partijen mee die namens consumenten gezamenlijk energie inkopen, zoals de ANWB, de Consumentenbond en United Consumers.

Zelf uitzoeken loont

Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat klanten die via de Consumentenbond een contract afsloten, duurder uit waren dan wanneer zij dit zelf zouden doen. Op de veiling bleek leverancier Budgetenergie met een prijs van ruim 1.900 euro per jaar de goedkoopste optie. Maar wanneer klanten zelf direct een contract bij deze leverancier afsloten, betaalden zij slechts 1.850 euro per jaar.

Voor de uitkomst zijn twee verklaringen aan te dragen. De eerste is dat een collectief, hoe aantrekkelijk gepresenteerd ook, uiteindelijk zelf ook geld wil verdienen. Van je aanvankelijke voordeel zal daarom altijd iets aan de strijkstok blijven hangen. De tweede verklaring is dat men als onderdeel van een collectief nooit een aanbod op maat krijgt, maar een gemiddelde. Wie écht voordelig uit wil zijn, kan dus het beste even wat energie steken in het in kaart brengen van het eigen energieverbruik en op basis daarvan verschillende energieleveranciers vergelijken.