Energielabel voor auto’s en apparatuur

Energielabels op auto’s en huishoudelijke apparatuur worden gezien. En hoe! Inmiddels zijn deze labels bijna uitgegroeid tot een onontbeerlijke voorwaarde om tot de aankoop van een product over te gaan. Of andersom, het product links te laten liggen wanneer het geen (gunstig) label bevat. Terecht, want deze energielabels helpen je niet alleen een handje bij het uitdragen van jouw groene hart richting het milieu, maar ook op kleine schaal, bij het beschermen van je portemonnee. Ook – en wellicht zelfs vooral – de energielabels specifiek voor woningen kunnen je leiden naar enorme energiebesparingen.

energielabel huizen

Energielabel voor woningen

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur of bij de oplevering van een woning een energielabel te verstrekken. Momenteel is er veel kritiek op de uitvoering van deze nieuwe wettelijke verplichting, hoewel hier juist enorme besparingen mee te behalen zijn. Ongeveer 40% van het totale energieverbruik in Nederland komt voor rekening van gebouwen en woningen. Het energielabel zegt iets over de besparingsmogelijkheden die je met betrekking tot je woning hebt, dus bij een A-label valt er niet meer veel te besparen op bijvoorbeeld de isolatie van vloer, gevel of dak, een zuinige cv-ketel, zonnepanelen of dubbel glas. In tegenstelling tot een G-label, waarbij er nog tal van bespaaropties bestaan.

Investeren in financieel voordeel

Toegegeven, de aanpak van deze bouwtechnische kenmerken van een woning kunnen in eerste instantie een aanzienlijke investering vergen, maar betalen zich stuk voor stuk op de lange termijn terug. Plus stijgt de waarde van je woning hierdoor aanzienlijk. Dat zijn twee vliegen in één klap.