Vier op de vijf huishoudens in Nederlanders kan kosten besparen als zij één of meerdere investeringen doen om energie te besparen. De gemiddelde besparing op de energierekening is 22%. Als huishoudens daarnaast wijzigingen aanbrengen in hun energieverbruik, kunnen die besparingen nog veel verder oplopen. Welke maatregelen kunnen er genomen worden? En wat zijn de gouden tips om het energieverbruik in een huishouden aan te pakken?

Welke huishoudens profiteren het meest?

Vooral het stookgedrag bepaalt hoeveel een huishouden kan besparen op de energierekening. Dat is veel minder afhankelijk van het type woning of de gezinsgrootte, zoals vaak wordt gedacht. Hoe meer je stookt, hoe meer je kunt besparen en hoe meer een investering om energie te besparen loont. Als je als tweeverdiener vaak van huis weg bent en een kleinverbruiker bent, kun je wellicht in eerste instantie de kosten van je energierekening beter drukken door de tips om energieverbruik aan te pakken in acht nemen. Een energiebesparende investering kan bij dit soort huishoudens leiden tot hogere kosten.

Investeringen om energie te besparen

isolerenPer jaar zijn de energiekosten van een gemiddeld huishouden ruim € 2.200. Door een paar acties kunnen deze kosten gedrukt worden:

 • Isolatie

Energiemaatschappij E.ON schrijft op haar website dat  je tot 30% op je verwarmingskosten kunt besparen door je huis goed te isoleren. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren:

  1. Dakisolatie. De isolatie van een schuin dak, met een verwarmde zolder kan een besparing van zeker € 650 per jaar opleveren.
  2. Spouwmuurisolatie. Dat is een goede optie als een duurdere vorm van isolatie, gevelisolatie, niet haalbaar is binnen je budget. Spouwmuurisolatie kan je ook al ruim € 550 per jaar opleveren bij een gemiddeld verbruik.
  3. Vervang enkel glas door dubbel glas en HR glas. Dat kan € 280 per jaar opleveren.
 • Zonnepanelen

Een relatief grote investering is de aanschaf van zonnepanelen. Maar die betaalt zich wel relatief snel terug: binnen 4 tot 10 jaar.

 • Energiezuinige ketel

Als een oude ketel aan vervanging toe is, doe je er goed aan te investeren in de energiezuinige hr-107(combi)ketel. Let erop dat je de nieuwe installatie zo dicht mogelijk bij de keuken of badkamer plaatst of leg er directe leiding naar aan. Zo voorkom je warmteverlies.

Energiebesparende tips

Om minder energie te verbruiken, moet je je allereerst bewust zijn van de grootste ‘energieslurpers’ en je eigen gedrag. Een paar tips:

 • Een droger is een echte energieslurper. Maak je er veel gebruik van? Bepaal dan of je niet net zo goed je was aan de waslijn kunt hangen. Ook is het wijs je was slechts op 30 graden te wassen als je was niet heel vies is. Dat kan zeker € 20 per jaar besparen. Wat betreft je ‘wasgedrag’ is er veel winst te behalen!
 • Douche korter of ga minder vaak in bad. Zo hoef je minder water te verwarmen en dat bespaart energie.
 • Doe de kraan dicht als je je tanden poets. Op een mensenleven kan dat 550.000 liter water besparen!
 • Ga voor een bescheiden televisie en lees vaker een boek! Een giga-beeldscherm is in veel huishoudens de grootste stroomvreter als deze vaak aan staat.

Er is dus een heel scala aan mogelijkheden om energie te besparen en de kans is groot dat je meer dan de gemiddelde 22% bespaart als je deze tips in de praktijk brengt. 

Meer bespaartips