Het is hoogtijd dat er verandering komt in de manier waarop we onze elektronische apparatuur opladen, en het liefst een dusdanige verandering die ervoor zorgt dat onze iPhone of tablet langer dan een dag meegaat. Gelukkig zijn er hier en daar al knappe koppen bezig om precies deze veranderingen te realiseren. Hieronder 3 duurzame en creatieve manieren om je elektronische apparaten op te laden.

Oprolbaar zonnepaneel

waacs

Designbureau Waacs uit Rotterdam heeft een oprolbaar zonnepaneel ontwikkeld waarmee je vrijwel elke apparaat wat een USB aansluiting heeft op kunt laden. Het huidige prototype levert ongeveer 0.7 W, net genoeg om bijvoorbeeld een iPhone mee op te laden.

Het ontwerp is gebaseerd op de eeuwenoude papyrusrollen en is volgens creative director Marcel Jansen simpel en effectief in gebruik. Het zonnepaneel zit opgeborgen in een lichtgewicht alluminium omhulsel wat je met een hand uit kunt rekken. Volgens Jansen is er vooral in de Verenigde Staten veel vraag naar dit soort ontwerpen. Dus de kans dat we onze smartphones hier in Nederland binnenkort met een oprolbaar zonnepaneel opladen is vooralsnog heel klein.

T-shirt op zonne-energie

Nederlandse mode-ontwerpster Pauline van Dongen heeft in samenwerking met TNO een t-shirt ontworpen waarmee je binnen twee uur vrijwel elke gadget – van smartphone tot e-reader – voor een groot deel mee op kunt laden.

In tegenstelling tot veel soortgelijke ideeën, is het t-shirt van Pauline meer dan alleen maar een idee. Het werkt namelijk echt en ze loopt er zelf al een tijdje mee rond. Het t-shirt is zo ontwerpen dat de zonnepanelen in de stof zelf zijn verwoven en er niet simpelweg op zijn geplakt. Hierdoor lijkt het net alsof je een normaal t-shirt draagt met het draagcomfort wat je gewend bent. Alleen zit er hier een kleine USB uitgang en accu weggewerkt zodat je je elektronische apparaten er met een kabeltje aan kunt hangen en direct kunt opladen.

BioLite – je telefoon opladen met een vuurtje

biolite_campstove_1

Je telefoon opladen op een camping, een wereldwijd probleem wat binnenkort tot het verleden behoort als het aan BioLite ligt. De makers van BioLite hebben het oude vertrouwde camping gaspitje omgetoverd tot een moderne variant waarmee je niet alleen water en maaltijden op kunt koken maar ook tegelijkertijd je tablet, telefoon of e-reader mee op kunt laden.

Door simpelweg hout in de metalen korf te gooien en het aan te steken krijg je een campingvuurtje waarmee je binnen 4 minuten water kunt laten koken. Ideaal om kleine maaltijden op klaar te maken. Maar wat de BioLite zo bijzonder maakt is de digitale container die vastzit aan de vuurkorf. Het apparaatje gebruikt de warmte niet alleen om water te laten koken maar zet diezelfde warmte ook meteen om in elektrische energie, Met een simpele USB kabel kun je dus vrijwel elk mobiel apparaat ‘biologisch’ opladen.